Știri

ghiduri.educred.ro: un altfel de ”Mulțumesc!” adresat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, de Ziua Mondială a Profesorului

By 5 octombrie 2023 No Comments

Ministerul Educației marchează Ziua Mondială a Profesorului din acest an punând la dispoziția cadrelor didactice, prin intermediul Proiectului ”Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED, un set de ghiduri metodologice care să sprijine aplicarea programelor școlare pentru învățământul primar și gimnazial și implementarea unui curriculum centrat pe competențe-cheie.

În prezent, în platforma ghiduri.educred.ro pot fi accesate: 6 ghiduri pentru învățământul primar, organizate pe arii curriculare; 7 ghiduri pentru învățământul gimnazial, organizate pe arii curriculare; 1 ghid pentru învățământul primar și gimnazial, având drept subiect ”Limbile moderne”, aria curriculară ”Limbă și comunicare”; 3 ghiduri care susțin aplicarea curriculumului pe trasee educaționale specifice (învățământul în limba minorităților naționale, Programul ”A doua șansă” – învățământ primar, Programul ”A doua șansă” – învățământ secundar inferior); 1 ghid privind managementul curriculumului; 1 ghid privind educația în aer liber (outdoor).

Pentru cadrele didactice și pentru echipa de conducere a școlilor, ghidurile reprezintă o resursă valoroasă, prin faptul că oferă răspunsuri la provocările legate de elementele de noutate și modalități de aplicare a programelor școlare la discipline din învățământul primar și gimnazial. Sunt abordate aspecte conceptuale în acord cu Cadrul de Referință al Curriculumului național, aprobat prin Ordinul Ministrului nr.5765 din 15 octombrie 2020. De asemenea, sunt puse la dispoziția profesorilor resurse și instrumente de lucru privind proiectarea didactică, organizarea și desfășurarea de activități de învățare centrate pe competențe, strategii și instrumente de evaluare, modalități de integrare a resurselor digitale în activitățile cu elevii, dezvoltarea unor opționale.

În prezent se desfășoară, la nivel național, o serie de Ateliere CRED tematice ”Resursele CRED: educație deschisă, în clasă și acasă”. Aceste evenimente urmăresc promovarea tuturor resurselor elaborate pentru profesori în cadrul proiectului și sunt organizate în colaborare cu fiecare Casă a Corpului Didactic din România. În perioada septembrie – noiembrie 2023, sunt programate 129 de ateliere la care sunt așteptați, în total, peste 3.500 de participanți.

Resursele oferite pe platforma ghiduri.educred.ro pentru diferite disciplie au suscitat deja un mare interes în rândul cadrelor didactice, platforma fiind accesată în prima săptămână de la lansare de către 22.000 vizitatori unici și având peste 65.000 de vizualizări.